informatie over de noordzeevisman

De noordzeevisman!

Dit is Paul Einerhand, ook wel ‘Noordzeevisman’ op Instagram. Hij is 31 jaar oud, komt uit Scheveningen en weet álles, maar dan ook álles over vis uit de Noordzee!

Wat voor werk doe je?
Ik ben werkzaam bij Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Een organisatie die zich inzet om de consumptie van vis uit de Noordzee te stimuleren. Dit doen we omdat we 90% van de vis die we dagelijks aan wal brengen op de visafslag eigenlijk direct exporteren. Dat is een hoog percentage. En als we dan kijken naar wat er gegeten wordt in Nederland qua vis, dan is dat hoofdzakelijk zalm uit Noorwegen, Tonijn uit de Malediven en Tilapia en Pangasius uit Vietnam. Vissoorten die onze menukaarten en supermarktschappen domineren. Zonde! Want juist de Noordzee zit vol met super lekkere vis van de hoogste kwaliteit! Onbekend maakt onbemind. Wij willen de Nederlandse consument kennis laten maken met de onontdekte schatten uit de Noordzee! Daarvoor doen we allerlei gave dingen, zoals het geven van lessen, lezingen, workshops, maar ook het maken van documentaires en kookboeken. Ik hou van mijn werk en vind het een prachtige sector om me voor in te zetten. Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit voor een andere sector zal werken dan de vissector.

Hoe is je account ‘Noordzeevisman’ ontstaan?
Een kleine vier jaar geleden ben ik begonnen met werken bij Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Daarvoor moest ik toen de sociale mediakanalen onderhouden. Het werken bij deze stichting bleek een schot in de roos, de perfecte match! Het onderwerp begon ik steeds interessanter te vinden en ik verdiepte me er steeds verder in. Mijn werk werd mijn hobby en ik ging los van werk op avontuur om alles te leren over vis, visserij, koken, fileren en alles wat ermee te maken heeft. Na ellenlange monologen over vis bestempelde mijn vrienden mij uiteindelijk tot ‘De Noordzeevisman’. Alles wat ik niet kon plaatsen op de bedrijfspagina van Noordzeevis uit Scheveningen plaatste ik op De Noordzeevisman.

Wanneer/waar is de liefde voor de zee/vis begonnen? En dus ook voor oesters?
De zee vond ik altijd wel mooi en vis vond ik altijd wel leuk. Maar dan meer in de zin van met een hengeltje en dobbertje langs de waterkant zitten en het houden van aquaria. De echte liefde voor vis, de zee en de visserij is pas ontstaan toen ik begon met werken in deze sector. Er ging een wereld voor me open. Ik was me totaal niet bewust van de diversiteit die we in de Noordzee hebben rondzwemmen, de enorme omvang van de visbestanden en de visserscultuur die eraan vastzit. Prachtig! De liefde voor oesters is later gekomen. Olijven zijn net als oesters, je moet er drie eten en dan lust je ze.

Op wat voor manier krijg jij met oesters te maken op je werk?
In mijn dagelijkse werkzaamheden komen oesters niet direct voorbij. Op de visafslag van Scheveningen komt een hoop Noordzeevis binnen. Soms zitten daar ook schaal- en schelpdieren tussen, zoals wulken, kreeft en krab. Maar oesters nooit. Toch kruist de oester vaak zat mijn route. Op evenementen en borrels worden vaak oesters geserveerd en ik heb gelukkig ook vrienden gemaakt in Yerseke. Een oesterproeverij zit er dus vaak zat in!

Wanneer at jij je eerste oester en hoe smaakte deze eerste oester?
De eerste oester die ik at was toen ik klein was. Ik kan me herinneren dat ik het aanvankelijk helemaal niks vond, gelukkig is dat inmiddels wel anders!

Heb je zelf wel eens oesters geplukt?
Nee, ik heb zelf nog nooit oesters geplukt. Ik wil dit wel snel gaan doen, het lijkt me een leuke date met mijn vriendin!

Hoe vaak per maand eet jij oesters?
Dat fluctueert toch wel redelijk. In de zomermaanden is het echt vaak, heerlijk op het terras met een wijntje erbij in de zon. In de wintermaanden wat minder, dan misschien maar een keer per maand.

In welke maanden kan je het best oesters eten?
Mijn favoriete oester is een triploïde oester. Dit betekent dat de oester zich niet voortplant en daardoor is hij het hele jaar beschikbaar. De beste maanden blijven wat mij betreft dus de zomermaanden.

Wat is volgens jou de lekkerste oestersoort?
Ik heb laatst bij een groothandel op Scheveningen een oesterproeverij gehad waarbij we diverse heerlijke oesters hebben geproefd. Eentje daarvan is me in het bijzonder bijgebleven, namelijk de Umami oester. Dat is een Ierse oester met een volle schelp en heerlijke smaak. Hij was hartig, romig, zilt en ook zoet. Dat vond ik erg bijzonder.

Lekkerste oester ooit gegeten?
Dat zijn dan toch die Umami oesters van de proeverij op Scheveningen. Daarnaast ben ik ook eens aan boord van een tallship op een netwerkborrel geweest en daar liep een man rond die oesters aan het steken was. Volgens mij had hij mooie volle Fines de Claire oesters en daar deed hij alleen wat peper en een druppel tabasco op. Dat was ook echt heerlijk.

In welk land hebben ze de lekkerste oesters?
Franse oesters zijn natuurlijk wereldberoemd. Toch denk ik dat we ons niet te veel moeten laten leiden door die status. Onze Oosterschelde heeft ook topkwaliteit water en hier komen hele lekkere oesters vandaan. Het is maar net wat je het lekkerst vindt.

Welke bereiding van oesters vind jij het lekkerst?
Dan kies ik toch voor oesters zonder dressing of de bereiding met citroen, rode wijnazijn en uitjes. In mijn optiek hoor je een oester gewoon zo te eten. Dat is de traditionele manier en daar ben ik altijd fan van. Op de BBQ en in de over zijn ze ook erg lekker, maar de frituur, dat zou ik nooit doen.

Vind je dat oesters een ‘chique imago’ hebben?
Absoluut. Oesters hebben een chique en decadent imago. For the rich and famous.

Lievelingsplek om oesters te eten? / Beste visrestaurant?
Op Scheveningen heb je in de Foodhallen de ‘Scheveningse Oesterman’ zitten. Deze ondernemer is een groot fan van oesters en weet er van alles over te vertellen. En bij Oesters gaat het naast smaak ook om beleving. Dat vind je bij hem.


Lievelingsplek om oester te eten in Amsterdam?
The Seafood Bar.

Winkelwagen