Oesterfeiten

Oesterblog

’12 oesterfeiten- Hoe ontstaat een parel?

Wil je weten hoe parels ontstaan, hoe lang het kweken van een oester duurt en hoe je ziet hoe oud een oester is? Lees dan deze oesterblog van Pescattura, hij staat namelijk vol met (12) oesterfeiten!

Je kan bij een oester niet zien of het een mannetje of een vrouwtje is, want een oester is hermafrodiet. Of naja.. niet helemaal. Het ene jaar is het een mannetje, het volgende jaar en vrouwtje en zo gaat dat door.

De oester is een van de oudste diersoorten op aarde. Er zijn fossielen van oesters gevonden die rond de 520 miljoen jaar oud zijn. Je kan bij oesters zien hoe oud ze zijn. Net als een boom heeft een oester jaarringen en elke ring staat voor 1 jaar. Nu we het toch over jaartallen hebben, het eten van oesters is niet altijd een delicatesse geweest. In de 17e eeuw was het eten van oesters namelijk heel gewoon. Pas toen oesters schaarser werden kregen ze de ‘status’ van nu.

Om oesters te kunnen slurpen moet een oesterkweker de oester 3 tot 5 jaar ‘verzorgen’, ahaaaa nu snap ik eindelijk waarom die oesters zo belachelijk duur zijn! De meeste oesters die we eten komen uit Frankrijk, dit land is ook de grootste aanbieder van oesters. Het formaat van Franse oester wordt uitgedrukt in cijfers, van 0 tot 5, waarbij 5 het kleinste en 0 het grootste formaat is. Het meest verkocht formaat is ‘nummer 3’, je mond zit dan niet helemaal propvol en proef je de oester perfect. Naast dat wij ze onze kelen in laten glijden hebben oesters ook een functie. Ze filteren water, gemiddeld 40 liter per dag. Er zijn 2 soorten oesters, de holle (creuse) en de platte oester. De platte oester is duurder omdat hij trager groeit en dus langere verzorging nodig heeft.

Het leukste oesterfeitje voor het laatst bewaard. Waar komen die parels toch vandaan? Parels in oesters worden gevormd door een onzuiverheid zoals een korrel zand, die de oester niet kan uitspuwen. Om zichzelf te beschermen, wordt er parelmoer afgezet, die zich rond de zandkorrel begint te vormen, tot een parel.

Oké, nog ééntje dan! Tijdens de laatste twee weken van december worden de meeste oesters gekocht, namelijk 40-50% van de totale oesterconsumptie in een heel jaar! Tijdens Kerst en Oud & Nieuw. Verrassend….

Ps: Koester je oester

Winkelwagen